BikeFit i Aarhus
Er du en af de mange, der dyrker motionscykling, men som ikke er sikker på, at du sidder rigtigt på raceren eller mountainbiken? Eller har du cyklet i længere tid og vil have optimeret cykeloplevelsen? Så er BikeFit noget for dig.

Overblik
Sådan foregår det
Priser
Færre gener og større komfort = højere fart

BikeFit er blevet meget populært blandt landets cykelryttere. Fra licensrytteren til hyggemotionisten. Med god grund. Stort set alle kan forbedre oplevelsen på cyklen i form af færre gener, større komfort og bedre udnyttelse af kræfterne. Der kræves ingen forudsætninger.

Begrebet BikeFit dækker i virkeligheden over noget så nørdet som en fysioterapeutisk-biomekanisk-ergonomisk cykelstilsanalyse - eller på dansk - en tilpasning af cykel til rytter.

Priser
Et BikeFit hos Fysiocare tager 2-3 timer og består af
Bikefit
— Anamnese (indledende samtale)
— Fysioterapeutisk undersøgelse
— Biomekanisk cykelanalyse (tilpasning af cykel til rytter)
— Landevejskørsel med finjustering
— Evaluering med skriftlig rapport af data
kr. 1750,-
Pr. gang
Sådan foregår det
Du skal medbringe: Rengjort cykel, cykeltøj, cykelhjelm, cykelsko, evt. drikkedunk.
Anamnese
I Fysiocares regi indledes et BikeFit med en anamnese. Her afdækker vi dine ønsker, mål, forhistorie, skader mv.
Fysioterapeutisk undersøgelse
Dernæst foretages en fysioterapeutisk undersøgelse, hvor vi bl.a. undersøger din fleksibilitet og smidighed, fejlstillinger og ledlåsninger, muskelspændinger og andre dysfunktioner og hvilke hensyn, der eventuelt skal tages.
Biomekanisk cykelanalyse
Næste skridt er selve bikefittet. Vi analyserer dig på cyklen i en hjemmetræner ud fra de data, der er indsamlet under anamnesen og den fysioterapeutiske undersøgelse. Der fokuseres bl.a. på de biomekaniske betingelser under pedalcyklus.

I praksis justeres klampeindstillingerne, sadelhøjde, -vinkel og -position, styrstilling og -hældning, bremsegrebenes placering, frempindsvinkel, -højde og -længde, således at forholdene mellem indstillingerne er skræddersyede til dig.

Analyse 'in action'
Som noget helt nyt i DK tager fysioterapeut Claus Nissen dig derefter med på landevejen i en times tid, hvor de sidste finjusteringer finder sted. Alle er forskellige, og selv om to ryttere på papiret har ens mål, kan der være stor forskel på smidighed, fleksibilitet, styrke og skadeshistorik. Det er derfor essentielt at se rytteren i aktion på landevejen. Ikke sjældent ser man andre uvaner og skævheder, end man så i hjemmetræneren. Og ofte revideres indstillingerne her efter.

Fra klinikken er der kun få minutters cykling til de smukke og bakkede veje i Østjylland, hvor forholdene for analyse "in action" er ideelle. Under landevejskørslen prøver vi tingene af i praksis og efterjusterer om nødvendigt klamper, sadel og styr. Vi ser også på generel teknik og kørekomfort.

Evaluering
Hjemme i klinikken igen drøftes effekten af BikeFittet, og om nødvendigt aftales der tid for fysioterapi, hvis der er behandlingskrævende skavanker.

BikeFittet afsluttes med, at du modtager en skriftlig oversigt over indstillingerne af cyklen, som vil kunne bruges på dine eventuelle andre cykler.
Behandling
Behandlingen er ikke en egentlig del af BikeFittet, og afregnes særskilt efter klinikkens normale takster. Det er naturligvis en indlysende fordel at blive behandlet af samme fysioterapeut, som udfører BikeFittet, idet fysioterapeuten i forvejen er bekendt med dine dysfunktioner.
Opfølgning
Mange har brug for en efterevaluering og -justering af cyklen efter 2-3 måneders kørsel, hvor kroppen har vænnet sig til de nye indstillinger.

For eksempel ses ofte en større fleksibilitet, hvis man har lavet smidighedsøvelser siden bikefittet. Her vil det være relevant med en efterjustering af f.eks. styr- og sadelhøjde.

Sammen drøfter vi langtidseffekten af bikefittet og vurderer, hvilke ting skal ændres.

En times opfølgning koster 710 kr.

Jeg har været rigtig glad for bikefit'et hos Claus Nissen.

Væsentligst har nok været den info, jeg fik i forhold til sadlen - efter køb af bredere sadel har jeg slet ikke problemer med min venstre hofte længere.

Derudover sidder jeg generelt bedre på cyklen og kan nu uden problemer køre med hænderne nede i "hornene" på styret. Det betyder, at jeg har en meget bedre balance, når jeg kører nedad. Det har virkelig betydet meget ved længere nedkørsler i bjerge, så jeg ikke kører så anspændt og stift.

Så jeg kan kun anbefale et bikefit hos Claus.

Anne Nielsen, Speciallæge i almen medicin, Tranbjerg.
Made on
Tilda